Kerjaya

” Tiada Kekosongan Buat Masa Ini”

 • Latihan Praktikal di KELANTAN BIOTECH CORP SDN BHD

Bagi pelajar Universiti atau Kolej yang berminat untuk menjalani latihan Praktikal di Kelantan Biotech Corporation Sdn Bhd, anda bolehlah membuat permohonan dengan menghantar Resume dan Borang Praktikal KBCSB_v1 serta dokumen pengesahan dari Universiti masing-masing. Permohonan bolehlah di hantar terus ke email inquiry@kelantanbiotech.com.my ataupun pos dokumen tersebut ke alamat pejabat Kelantan Biotech Corporation Sdn Bhd.

115 Commentsto Kerjaya

 1. NUR AMIRAH says:

  Asslamualaikum..
  saya berminat untuk memohon latihan industri pada bulan 3 tahun 2021 di kelantan biotech. Adakah masih ada kekosongan untuk latihan praktikal?

 2. IZZAH FARHANA BINTI AB AZIZ says:

  Salam Tuan,

  Saya fresh graduate, dari UniKL MICET, Melaka, dalam jurusan Ijazah Biosystems Engineering Biotechnology. Bolehlah Saya mendapat makluman skiranya terdapat kekosongan jawatan di syarikat Tuan.

 3. Laily natasha says:

  Asslamualaikum..sy nak cari tempat practikal dalam kos teknologi maklumat pada bulan 10ini.harap tuan dapat membantu saya

 4. NURUL DALILA SYAIRAH BT WAN AHAMAD SUKARI says:

  Assalamualaikum, saya lepasan jurusan food biotechnology. Bolehkah saya minta untuk menjalani latihan praktikal di syarikat ini?

 5. Shaiera Azani says:

  Assalamualaikum tuan, saya pelajar jurusan bioteknology di unisza. Bilakah saya perlu menghantar borang untuk mendapat tempat latihan industri di syarikat tuan sekiranya latihan industri bermula februari 2019. Sekiranya ada kekosongan untuk latihan industri di syarikat tuan, apakah yang perlu saya lakukan dan bagaimana untuk saya memohon tempat disana. Terima kasih kerana sudi menbantu.

 6. NUR SYAHIRAH says:

  Assalamualaikum Tuan/Puan,

  Saya student Diploma in Chemical Engineerng dari Universiti Malaysia Pahang kini(2018) di Tahun akhir semester 4.Adakah kos saya ini boleh untuk memohon latihan industri dari syarikat tuan/puan? Saya ingin tahu adakah latihan industri dri syarikat tuan/puan available pada awal tahun ogos 2018-januari 2019?

 7. Nabilah says:

  Assalam, adakah pihak tuan menerima student jurusan sains statistik utk mnjalani latihan industri di kelantan biotech???trima kasih,

 8. Nurul Syafiqah says:

  salam,, sy stdudent uitm.. boleh saya taw di Kelantan Biotech ade x tawaran utk latihan industri jurusan Sains Komputer Dan Matematik utk ambilan sesi julai-sept ??

 9. Akmal Hamzah says:

  Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

  Saya berminat untuk menjalani latihan industri dengan pihak Kelantan Biotech. Adakah masih ada kekosongan untuk sesi latihan industri Julai- September 2018?

 10. Siti Hajar says:

  Assalamualaikum, saya pelajar Kimia, bolehkah saya memohon untuk latihan industri di KelantanBiotech? Untuk Julai-Ogos.

 11. Siti Hajar says:

  Assalamualaikum, saya pelajar Kimia, bolehkah saya memohon untuk latihan industri di KelantanBiotech?

 12. lini says:

  Assalamualaikum.
  Saya ingin bertanya adakah Kelantan Biotech Corporation ada peluang kerjaya untuk graduan Ijazah Sains Biologi? Adakah fresh graduate atau mereka yang mempunyai pengalaman kerja yang tak berkaitan sains(walaupun mempunyai kelulusan bidang sains) tidak berpeluang memohon jawatan di sini? Ini kerana kebanyakan iklan jawatan ingin yang berpengalaman bidang berkaitan sekurang-kurangnya 3 tahun. Mohon pencerahan dan terima kasih.

 13. MUHD AMIRUL RASYID ZAHARI says:

  Assalammualaikum
  Saya berpengalaman dalam bidang industri perladangan cendawan dari 2013 hingga sekarang sebagai eksekutif penyelidikan. Jawatan pegawai pertanian di q tech plant masih lagi terbuka k..??

 14. Farah najwa says:

  Assalammualaikum. Saya pelajar jurusan Cell and Molecular Biology, faculti Biotech, UPM, Serdang. Adakah latihan industri menerima pelajar dari jurusan tersebut untuk sesi tahun depan? Dan, bolehkah saya hantar resume, tapi surat dari fakulti disusuli kemudian kerana sekarang dalam fasa mencari tempat praktikal, dan hal surat pengesahan dari fakulti akan disusuli kemudian oleh pihak fakulti saya.

 15. nurin safinah binti yusoff says:

  nak praktikal kos industri halal boleh ke di tempat tuan.

 16. Siti faizah binti mohamad nawi says:

  Assalamualaikum,
  Saya pelajar tahun akhir jurusan sains makmal klinikal. Adakah latihan industri di kelantan biotech sesuai dengan jurusan tersebut?

 17. Alia shuhada says:

  Assalamualaikum. Nak tanye. Untuk kos marketing ade?

 18. Yin says:

  Salam, saya ingin bertanya jika pihak tuan menerima pelajar sains aktuari untuk latihan industri. Terima kasih.

 19. Shahril says:

  Salam. saya merupakan fresh graduate dri ijazah teknologi polimer, ada tak kerjaya di kelantan biotech yang saya boleh apply??

 20. Ahmad Safwan Hakim says:

  Assalamualaikum Tuan/Puan,

  Saya student Diploma in Chemical Engineerng Technology in Bioprocess dari UniKL MICET kini(2017) di Tahun akhir semester 5.Adakah kos saya ini boleh untuk memohon latihan industri dari syarikat tuan/puan? Saya ingin tahu adakah latihan industri dri syarikat tuan/puan available pada awal tahun 2018?

 21. Siti hajar binti nordin @ azmi says:

  Assalamualaikum .sy dr kos manufacturing engineering .boleh ke sy buat latihan industri kat sini?

 22. Nur Aziemah says:

  Assalam. Saya merupakan lepasan dip Chemical & Bioengineering from UniKL MICET dan berminat untuk bekerja di Kelantan Biotech. Adakah masih ada kekosongan jawatan? Sekiranya ada, berharap mendapat maklum balas drp pihak tuan/puan.

 23. Faiz Ismail says:

  Assalamualaikum..
  Saya ingin tanya, di Kelantan Biotech Corporation ini ada peluang kerjaya untuk Pelajar Ijazah Biotechnology tidak ye? Sekiranya ada,bagaimana cara untuk saya memohon jawatan berkaitan?

 24. anis adila says:

  Ambil tak student diploma pengajian bahasa inggeris?

 25. Nabilah Kamaruzaman says:

  Saya pelajar tahun akhir jurusan Sains Komputer. Saya ingin tahu sama ada Kelantan Biotech ada menyediakan tempat untuk pelajar latihan industri pada 11 september 2017 hingga 23 Februari 2018. Terima kasih.

 26. Siti says:

  Assalamualaikum..
  Ada peluang kerjaya untuk Pelajar Biotech?

 27. MUHAMMAD SHAKHIR BIN MAZLAM says:

  Assalamualaikum..sy nak tnya..bolehkah kalau kos kejuruteraan awam nk buat praktikal skt syarikat ni..sy mmpunyai minat dlm bidang pertanian..bolehkah?

 28. syafieka hanim says:

  saya adalah student pengurusan logistik dan rantaian bekalan,adakah terdapat bidang kerja yang sesuai di kelantan biotech yang bersesuaian dengan bidang yang saya ambil?adakah saya layak untuk memohon untuk latihan industri disana?

 29. bushra says:

  assalamualaikum, kelantanbiotech ada tak jawatan untuk graduasi berkelulusan ijazah sarjana muda kejuruteraan awam?

 30. farhana says:

  assalamualaikum. saya nak tanya. pengambilan pelajar praktikal dibuka atau tidak pada awal bulan tahun hadapan? saya pelajar kimia gunaan uitm.

 31. Nuraisyah says:

  Salam,

  Sy nak tanya adakah syarikat Kelantan Biotech menerima peserta SL1M yang ingin mnjalani latihan ‘on-job training’ untuk 6 bulan?

 32. Wahida says:

  Assalamualaikum..saya pelajar jurusan kewangan islam. Bolehkah saya memohon untuk latihan industri?

 33. Azree says:

  Assalamualaikum..
  Saya ingin tanya, di Kelantan Biotech Corporation ini ada peluang kerjaya untuk Pelajar Sains Pentadbiran? Sekiranya ada,bagaimana cara untuk saya memohon jawatan sebagai Pembantu Tadbir/Eksekutif Pentadbiran/HR/jawatan berkaitan?

 34. CHE RAHIMI BIN CHE ADENAN says:

  sya ingin berkerja di tempat tuan..skrg sya sebagai QA/QC ASST DI kilang makanan..

 35. ZAIM says:

  salam
  saya fresh gradute dalam bidan biomedic boleh saya bertanya jika terdapat kekosongan jawatan di sini

 36. NORA says:

  Assalamualaikum..
  Saya ingin tanya, di Kelantan Biotech Corporation ini ada peluang kerjaya untuk Pelajar Ijazah Sains Fizik tidak ye? Sekiranya ada,bagaimana cara untuk saya memohon jawatan sebagai penyelidik/Eksekutif Produksi/jawatan berkaitan?

 37. sukrey che aman says:

  assalammualaikum .. sy ingin bertanya . sy ade bahan mentah seperti pokok tongkat ali . boleh kan biotech hasil kan suatu prodak dari bahan tersebut?

 38. Shalizanis Mariyanti Dora says:

  Assalamualaikum..
  Saya nak tanya, di Kelantan Biotech Corporation ini ada peluang kerjaya untuk Pelajar Ijazah Kimia Industri tidak ye? Sekiranya ada,bagaimana cara untuk saya memohon jawatan sebagai penyelidik/Eksekutif Produksi/jawatan berkaitan?

 39. wan mohd rezzal says:

  Assalamualaikum dan selamat pagi,

  Saya ingin bertanya berkenaan pembuatan produk sendiri seperti shampoo.

  Berapakah jumlah minimum order quantity jika ingin pembuat sesuatu produk?

  Berapakah jumlah modal minimum yang diperlukan untuk membuat produk sendiri?

  Berapa lamakah masa diambil untuk menyiapkan order berdasarkan Minimum order quantity?

  Adakah saya perlu register sebuah syarikat?bagaimana pula jika tidak mempunyai syarikat?

  Harap Tuan dapat membantu saya.

  Terima kasih

 40. Saya merupakan pelajar tahun akhir diploma kimoa perindustrian uitm perlis . Saya berminat utk menjalani LI pada 7 Disember 2015 – 4 Mac 2015 . Ada kekosaongan tak pada tempoh tersebut ? Boleh saya tahu kepada siapa utk dirujuk jika ingin menghantar surat permohonan ? Kerjasama pihak tuan/puan amat saya hargai . Terima kasih

 41. Irafydora says:

  Saye berminat untuk membuat serum muka sendiri. Apakah proses yang perlu dan modal yg diperlukan? Serta maklumat detail mengenai serum muke tersebut adakah ianya berkesan atau punyai kesan sampingan.

 42. mohamad hafiy says:

  Salam….saya nak tanya ada x branch biotech kelantan di Kota Bharu?

  • Kalam KBC says:

   Wsalam… Untuk makluman semua, Kelantan Biotech Corporation Sdn Bhd menjalankan operasi di Pejabat Urusan yang beralamat di Machang, Kelantan. Rujuk Google Map di sini. . Pihak kami tidak menggunakan khidmat agen dan belum membuka cawangan. Oleh yang demikian, mereka yang mahu berurusan dengan pihak kami perlulah menghubungi terus kepada kami.

   Terima kasih.

 43. khairul azman says:

  Salam,

  Boleh sy tw ada x stok anak pisang tisu kultur dan pisang apa yang ada stok sekarang?..boleh x sy nk beli anak pkok dlm kuantiti bwh 100 phon (KOD 04) dan adakah pengangkutan disediakan (termasuk kos tambahan) atau pengangkutan sendiri?.

  dan bila kursus utk tisu kultur akan diadakan lagi?

  Terima kasih.

  • Kalam KBC says:

   Wasalam, terima kasih di atas pertanyaan. Kami mempunyai stok anak pisang kultur tisu Pisang Berangan sahaja yang banyak dihasilkan sekarang. Cuma stok pisang terhad sekarang. kami sedia menerima tempahan juga di bawah kuantiti 100 pohon. dan tempahan dalam jangka masa 1 hingga 2 bulan. Kami sedia buat penghantaran dengan caj pengangkutan. Tetapi jika tiada halangan boleh terus ke nurseri kami. Sebarang pertanyaan lanjut boleh berhubung dengan pegawai kami di talian 09-9765280 (En. Aladin).
   terima kasih.

 44. RAHIMAH BINTI OMAR says:

  salam,saya berminat untuk memohon latihan industri.Adakah wujud tawaran ini?

 45. mohd johary bin fauzi says:

  slm,tuan /puan
  saya ingin bertanya macam mana cara untuk menjalankan pratikal kat sini ( kelantan biotech ) saya berminat dan ingin tahu maklumat terperincil , jasa tuan /puan amat di hargai

  • Kalam KBC says:

   w’salam…

   Bagi pelajar yang berminat untuk menjalankan latihan industri di KElantan Biotech Corporation, anda bolehlah :

   1. Menghantar Borang Permohonan beserta dokumen yang lengkap (Resume, Pengesahan Universiti, dan lain-lain )
   2. Menyemak status dari masa ke semasa dengan menghubungi pihak syarikat.

   Segala keputusan adalah bergantung kepada pihak syarikat.

   Terima kasih.

 46. Nur Amiera Binti Pazimu says:

  Salam. Saya nk kemukakn soalan. Kelantan Biotech ada buat pengambilan pelajar latihan industri pd tarikh 13.7.15 sehingga 4.9.12. Sy sdg mencari tempat untuk latihan industri. Major course Pure Chemistry from uitm. Kindly inform me ASAP. Thank you.

  • Kalam KBC says:

   W’salam… Permohonan untuk Penempatan Pelajar Latihan Industri di Kelantan Biotech Corporation dibuka sepanjang masa. Mereka yang berminat bolehlah memohon dengan menghantar Resume, Borang permohonan serta dokumen yang berkaitan ke inquiry@kelantanbiotech.com.my. Kelulusan untuk setiap permohonan yang telah dihantar adalah tertakluk kepada pihak syarikat. Pihak tuan/puan bolehlah menghubungi pihak syarikat dari masa ke semasa untuk status permohonan yang telah dihatar.

   Terima kasih.

 47. muhd amin bin abdullah says:

  Salam,

  Saya ada 2 soalan

  1.Bila tarikh kursus pentetnakan lebah kelulut

  2.selepas menghadiri kursus, KBC ada menyediakan dana atau tidak untuk memulakan penternakan lebah kelulut.

  Terima kasih

  • Kalam KBC says:

   Wsalam…

   Untuk makluman tuan, pihak kami akan memaklumkan tarikh bagi kursus penternakan lebah kelulut dalam masa yang terdekat. Diharap pihak tuan dapat melawat laman sesawang kami dari masa ke semasa untuk maklumat terkini. Untuk makluman tuan juga, pihak kami tidak menyediakan dana untuk memulakan penternakan lebah kelulut. Pihak tuan bolehlah mendapatkan dana melalui Agensi yang terlibat seperti Bank, MARA, Tekun dan sebagainya.

   Terima kasih.

 48. Imanee says:

  Assalamualaikum, sy berminat utk membuat sabun kolagen dgn pihak tuan, boleh nyatakan anggaran keseluruhan termasuk 1000 ketul sabun(seketul-50gram)..Terima Kasih

  • Kalam KBC says:

   Wsalam… Terima kasih diatas pertanyaan dan minat terhadap servis kami. pihak tuan/puan bolehlah merujuk kepada link ini untuk mendapatkan maklumat tentang servis Pengilangan Kontrak. Seterusnya, sila isi borang Maklumat Pelanggan di ruangan yang telah disediakan dan pihak kami akan menghubungi pihak tuan/puan secepat mungkin. Terima Kasih.

 49. khairi zamri says:

  assalamualaikum
  saya berminat utk bekerja di syarikat kelantan biotech…harap dapat memberitahu saya caranya utn memohon

 50. niza amir says:

  Saya berminat utk mendapatkan produk oem. Harap dapat memeberitahu saya berkenaan syarat dan caranya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *